Jablane – stebričaste

Jabolčna drevesa stebričaste rasti so nastala zaradi slučajnih mutacij sorte McIntosch, katere rast je izstopajoče kompaktna.

Za stebričasto rast so značilni kratki poganjki, ki se tvorijo na deblu, tako da plodovi rastejo praktično iz osrednjega debla. Ta genetično pogojena oblika rasti je bila uporabljena v večih žlahtniteljskih programih za vzgojo sort, ki nudijo dobro kvaliteto sadežev, odpornost in stebričasto rast. Pri tem se je podlaga M9 izkazala za prešibko rastočo. Zaradi tega so današnje sorte na močnejših podlagah.

Prva generacija tovrstnih sort je bila vzgojena v Angliji od Watkinsa in Tobutta. Program je bil zaključen leta 1990 in nastale so sorte poimenovane po plesni glasbi (Bolero, Waltz, Polka, Flamenco).

Najintenzivneje pa se je z vzgojo stebričastih jablan ukvarjal Dr. Jacob v raziskovalnem inštitutu Geisenheim. V svojih križanjih je uporabljal prvo generacijo iz Anglije, standardne sorte ter sorte odporne na škrlup. Serija CATS je tako nastala kot profesionalna serija, primerna za intenzivno pridelavo.

Za CATS sorte je značilna velika gostota cvetov, ter da zarodijo že zelo zgodaj. Pridelek nastopi že v drugem letu, z malim letnim prirastom vzdolž debla.

CATS-i so se izkazali kot zelo stabilni in produktivni. So zelo odporni na sušo. Ekološka pridelava je z njimi zelo lahko izvedljiva. Izkazali so se tudi kot zelo odporni na mraz, kar omogoča pridelavo v legah, ki pozimi dosegajo nizke temperature. Cvetijo relativno pozno in imajo zelo robustne cvetove, ki prenesejo lažjo do srednjo pozebo cvetov. Vse sorte so diploidne in prepričajo z izvrstno kvaliteto pelodov.

Sadna drevesnica Malus