Kostanj

zaloga sorta značilnosti
MARSOL Je bujne in dokaj pokončne rasti. Cveti zgodaj, rodnost pa je srednja. V ježici se razvijejo dva do trije normalni plodovi, ki so okroglaste trikotne oblike. Plodovi so lepe svetleče rdečkasto-rjave barve. Povrhnjica se zelo malo zajeda v meso. V kilogramu je 67 do 80 plodov. Opraševalne sorte so Precoce Migoule, Bournette, Marigoule.
MARAVAL Drevo je šibkejše in rahlo pokončne rasti. Cveti srednje zgodaj. V ježici sta po navadi en ali dva normalno razvita plodova. Plodovi so zelo veliki; v kilogramu jih je 59 do 67. Po obliki so široko eliptično trikotni ter svetleče, temno-rjavo-rdečkaste barve z rahlimi vzdolžnimi prižami. Povrhnjica se ne zajeda v jedro. Opraševalni sorti sta Precoce Migoule ter Marigoule.
MARIGOULE Drevo je srednje do šibke rasti, pokončne oblike. Zarodi že zelo zgodaj ter rodi dobro. V ježici sta dva do trije normalno razviti plodovi. Plodovi so veliki, trikotno eliptične oblike in svetlo mahagonijeve barve. So finega, sladkega okusa. Sorta je delno samooplodna, ampak so priporočljivi tuji opraševalci: Maraval, Variegata, Belle Epine ali Dore de Lyon.
BOUCHE DE BETISAC Drevo je bujne rasti. Rast je v mladosti drevesa dokaj pokončna, kasneje pa razvije veliko razprostrto krošnjo. Brsti in cveti razmeroma zgodaj. Zarodi že zgodaj, rodi pa zelo dobro in redno. V ježici običajno razvije dva normalna plodova. Ti so zelo veliki, ploščati, široko eliptične oblike, z velikim hilumom. V kilogramu je okrog 63 plodov. Lupina je temno-rdečkaste kostanjeve barve, povrhnjica pa se zelo šibko zajeda v jedro. Opraševalne sorte so Bournette, Precoce Migoule, Maraval in Marsol.

 

Vir: Solar, Anita. 2009. Lupinarji: Bogastvo v luščini. V Delo in dom. 28.10.2009. Dostopno prek: http://www.deloindom.si/lupinarji/lupinarji-bogastvo-v-luscini

Sadna drevesnica Malus