Marelice, aprimira

zaloga slika sorta čas zorenja značilnosti
PINCOT® začetek julija Srednje močno, širokorastoče drevo,. Cveti zelo bogato. Po izgledu in kvaliteti so sadeži zelo podobni Orangeredu; nežno aromatičnega okusa, sijoče oranžne barve z rdečo ličko. Plodovi so veliki, z nekoliko nižjo vsebnostjo kisline, zaradi česar so sadeži okusni že predčasno, kar omogoča zgodnje obiranje. Dobra kvaliteta mesa. Sorta dobro prenaša transportiranje.
SAN CASTRESE začetek julija Drevo je bujne in razprte rasti. Je samooplodna sorta. Začne cveteti že zgodaj in cveti dolgo. Pridelek je visok in reden. Plodovi so srednje veliki, okroglo-eliptične oblike in intenzivno rumene barve. Meso je svetlo oranžno, aromatično in srednje čvrsto.
GOLDRICH sredina/konec julija Drevo je močnejše rasti, rodi zgodaj ter dobro. Plodovi so oranžni, zelo veliki, okrogli do podolgovato ovalni; so čvrstega mesa. Plodovi niso občutljivi, zato so primerni za veleprodajo.
HARGRAND sredina/konec julija Drevo je srednje do močno rastoče ter dobro rodi. Plodovi so debeli, rahlo ovalni. Povrhnjica je gladka z rdečo ličko. Čvrsto meso sladkastega okusa; sočno s prijetno kislino. Koščice so majhne in se dobro ločijo od mesa. Sorta ni dovzetna za gnilobo.
OGRSKA sredina/konec julija Drevo je dokaj bujne rasti, običajno zdravo. Plodovi so veliki, okroglasti, a nekoliko sploščeni po debelini. So rumene barve, z večjim delom obarvanim temno rdeče. Tipična je razporeditev temno-oranžnih pik. Je okusna, sočna in čvrsta. Zaradi zelo dobrega okusa zelo razširjena sorta po Evropi. Primerna za takojšnjo porabo in predelavo; izjemna sposobnost želiranja. Je občutljiva za pozebo cvetov slabše prenaša transport, zato ostaja ljubiteljska sorta.
BERGERON konec julija/začetek avgusta Robustno drevo, srednje močno rastoče in zelo rodno. Samooplodna sorta. Plod je velik, rumene barve z rdečo ličko na sončni strani. Meso je izredno sočno, čvrsto in aromatično. Ralične možnosti uporabe: dobro prenaša transport in je zato zelo primerna za veleprodajo.

-

APRIMIRA

zaloga slika sorta čas zorenja značilnosti
APRIMIRA® konec avgusta/začetek septembra Križanec marelice in mirabolane, ki združuje le najboljše lastnosti obeh: robustnost mirabele in okus marelice. Srednje veliki plodovi so rumeni z rdečkastimi ličkI in prepričajo z izvrstno, sladko aromo. Teža sadeža je 35 do 45 g. Primerna za svežo porabo. Je zelo tolerantna, ima zelo pokončno rast. Pridelek je zgoden in velik. Je delno samooplodna, priporočljivi pa so tudi tuji opraševalci (druge sorte sliv).

Sadna drevesnica Malus