Kutine

zaloga slika sorta značilnosti
BERECZKI Zelo stara sorta iz Madžarske. Plodovi so veliki, bogati s sladkorjem in zelo sočni. Pri kuhanju rahlo pordeči. Je nežnega in aromatičnega okusa. Je zelo primerna za predelavo v marmelade in želeje zaradi visoke vsebnosti sladkorja. Močne rasti, samooplodna, hruškaste obllike. Zrela septembra / oktobra. Zarodi zgodaj, pridelek je reden. Je malo odporna na mraz
KONSTANTINOPELER Stara sorta, dokaj odporna na mraz, delno samooplodna (priporočljiv je opraševalec, npr. Bereczki). Srednje veliki do veliki plodovi, jabolčne oblike, kosmati. Kuhana je aromatičnega okusa s fino kislino in diši zelo prijetno po jabolkih. Zrela od začetka oktobra in užitna do konca decembra. Zelo robustna sorta, le malo občutljiva na ognjevko. Zardodi hitro, rodi pa redno. Je zelo dober opraševalec. Tolerantna na ognjevko.
LESKOVAČKA Sorta izvira iz Srbije. Je srednje velika kutina, jabolčne do hruškaste oblike, le malo kosmata. Plodovi so zlato rumene barve, meso pa je belo. Sadeži dišijo prijetno aromatično. Je močne in široke rasti, delno samooplodna. Zarodi zgodaj, rodi obilno. Zrela je v začetku / sredini oktobra.
RONDA Veliki plodovi, nežno aromatični, jabolčne oblike. Rumene barve, rahlo kosmata. Meso je sočno in belkaso-rumene barve. Primerna za marmalade, želeje, sirupe, žganjekuho… Zarodi zgodaj, rodi redno in obilno. Zori v oktobru, uporabna je do konca novembra. Je samooplodna. Zahteva kvalitetna tla, primerna pa je samo za topljejše lege. Malo občutljiva na mraz.
PORTUGALSKA Zlato-rumeni plodovi so izjemno sočni. So veliki, hruškaste oblike in rahlo kosmati. Imajo čudovito aromo. Meso je belkasto rumeno in zelo sočno. Drevo je močne pokončne rasti z velikimi listi. Zarodi zgodaj, rodi pa redno: zmerno do dobro. Zori v začetku do sredini oktobra. Je samooplodna. Zahteva kvalitetna tla, primerna pa je za topljejše lege.

Sadna drevesnica Malus