Leska

sorta značilnosti
DARIA Je italijanska križanka med Tonda gentile delle Langhe in Cosford. Raste srednje bujno in srednje pokončno, rodi zelo dobro. Je rahlo občutljiva za brstno pršico in dokaj odporna proti lešnikarju. Cveti in brsti srednje zgodaj. Oprašujejo jo sorte Istrska dolgoplodna leska, Corabel, Campanica, Fertile de Coutard in Pauetet. Plod je srednje velik in okrogel. Ko je zrel, vedno izpade iz zelene ovojnice. Tudi jedrce je okroglasto in ima tanko in gladko testo. Izplen jedrca je okrog 48-52 %. Zori konec avgusta do začetka septembra.
SEGORBE Je najverjetneje španskega izvora. Raste zelo bujno, pokončno in dobro rodi. Za lešnikarja je malo občutljiva in nekoliko bolj za brstno pršico. Cveti in brsti pozno. Opraševalke so sorte Fertile de Coutard, Tonda di Giffoni, Butler, Ennis, Merveille de Bollwiller, Pauetet in Butler. Plod je srednje debel, okroglasto podolgovate oblike. Zreli lešniki lepo popadajo iz zelene ovojnice. Luščina je srednje debela, svetlo rjava in svetleča. Jedrce je okroglasto ovalno s tanko testo, ki se pri praženju odlušči. Izplen jedrca je do 40-45 %. Zori sredi septembra.
TONDA GENTILE ROMANA Je stara italijanska sorta. Raste srednje bujno in dobro rodi. Je malo občutljiva za lešnikarja in skoraj odporna proti leskovi brstni pršici. Cveti in brsti srednje pozno. Opraševalke so sorte Tonda di Giffoni, Tonda gentile delle Langhe, Riccia di Talanica. Plod je srednje debel, okrogel. Izpadanje zrelih plodov iz zelene ovojnice je popolno. Luščina je tanka, kostanjeve barve z rahlimi vzdolžnimi progami. Jedrce je okroglo s tanko testo, ki se slabo praži. Izplen jedrca je 44-47 %. Zori v začetku septembra.
CORABEL® (Fercoril – Corabel) Je naravni sejanec sorte Fertile de Coutard, francoskega izvora. Raste zelo bujno in precej pokončno, rodi srednje do obilno. Je dokaj odporna proti brstni pršici in srednje občutljiva za lešnikarja. Cveti in brsti zelo pozno. Najbolje jo oprašuje sorta Merveille de Bollwiller, delno tudi sorti Pauetet in Fertile de Coutard. Plod je zelo velik, okroglast, atraktivnega izgleda. Ko je zrel, izpade iz zelene ovojnice. Luščina je lepe temno rdečkastorjave barve z rahlimi prižami. Jedrca so okroglasta s srednje kompaktno testo, ki se srednje dobro praži. Izplen jedrca je do 43-48 %. Zori v drugi dekadi septembra.
NEGRET Je španskega izvora. Raste šibko do srednje bujno in dobro rodi. Za lešnikarja je srednje občutljiva in precej odporna proti brstni pršici. Cveti in brsti srednje zgodaj. Opraševalke so sorte Tonda di Giffoni, Gunslebert, Fertile de Coutard, Cosford in Segorbe. Plod je srednje droben, rahlo podolgovat. Ko je zrel, skoraj vedno izpade iz zelene ovojnice. Luščina je srednje debela, temnejša z vzdolžnimi prižami in sivkasto konico. Jedrce je okroglasto ovalno s srednje kompaktno testo, ki ob praženju lepo odstopi. Izplen jedrca je do 45-47 %. Zori v drugi dekadi septembra.
PAUETET Je naravni sejanec španskega izvora. Raste nekoliko pokončno in zelo bujno, rodi redno in zelo dobro. Je malo občutljiva za brstno pršico in srednje za lešnikarja. Cveti in brsti srednje zgodaj. Opraševalke so sorte Segorbe, Merveille de Bollwiller in Fertile de Coutard. Plod je droben do srednje velik, okroglasto podolgovat. Izpadanje zrelih plodov iz zelene ovojnice je popolno. Luščina je privlačne temno rjave barve z izrazito sivo konico. Jedrce je okroglo s temno, kompaktno testo, ki se odlično praži. Izplen jedrca je 46-50 %. Zori v prvi dekadi septembra.
GUNSLEBERT Je neznanega, verjetno nemškega porekla. Raste zelo bujno, robustno in dobro rodi. Je precej občutljiva za lešnikarja in malo za brstno pršico. Cveti in brsti pozno. Oprašuje jo sorta Cosford, sama je dobra opraševalka številnim drugim sortam. Plod je srednje velik, podolgovate oblike z rahlimi vzdolžnimi brazdami. Ko je zrel, lepo izpade iz zelene ovojnice. Luščina je srednje debela, svetlo rjava in svetleča s prižami. Jedrce je podolgovato z dokaj kompaktno testo, ki se srednje dobro praži. Izplen jedrca je 42-45 %. Zori sredi septembra.
RICCIA DI TALANICO Izvira iz Italije. Bujno raste in obilno rodi. Malo je občutljiva za lešnikarja in skoraj odporna proti brstni pršici. Cveti in brsti srednje do pozno. Opraševalke so sorte Tonda gentile Romana, Negret, Fertile de Coutard in Campanica. Plod je srednje debel, okroglo ovalne oblike s tanko luščino svetlo lešnikove barve. Izpadanje zrelihj lešnikov iz ovojnice je zelo dobro. Jedrce je okroglasto in ima tanko testo, ki pri praženju lepo odstopi. Izplen jedrca je 48-51 %. Zori v prvi dekadi septembra.
TONDA GENTILE DELLE LANGHE Je severnoitalijanska sorta srednje bujne rasti, povprečne rodnosti in zelo kakovostnih plodov. Je precej občutljiva za brstno pršico in dokaj odporna proti lešnikarju. Cveti in brsti zelo zgodaj. Opraševalke so sorte Cosford, Negret, Gunslebert, Daria in križanec št. 119. Plod je srednje debel in skoraj pravilne, okrogle oblike. Ko je zrel, izpade iz zelene ovojnice. Luščina je tanka, bleščeče svetlo rjave barve. Jedrce je okroglo s tanko testo, ki se pri praženju popolnoma odlušči. Izplen jedrca je 44-47 %. Zori že konec avgusta.
ISTRSKA OKROGLOPLODNA LESKA Izvira iz Istre. Je srednje bujne rasti, Rodnost je srednja. Za lešnikarja in brstno pršico ni posebno občutljiva. Omenjamo jo samo kot dobro oprašavalko za Istrsko dolgoplodno lesko. Plod je srednje velik, okroglaste oblike. Izpadanje zrelih lešnikov iz ovojnice je srednje. Luščina je srednje debela, prikupne temnejše lešnikove barve z rahlimi prižami. Jedrce je okroglasto s tanko testo. Izplen jedrca je 42-45 %. Zori konec avgusta, v začetku septembra.
TORINO ŠT. 119 Je križanka med Tonda gentile delle Langhe in Cosford z Univerze Torino v Italiji. Bujno raste in zelo dobro rodi. Je malo občutljiva za brstno pršico in srednje za lešnikarja. Cveti in brsti srednje zgodaj. Oprašujejo jo sorte Tonda gentile Romana, Negret, Pauetet, Fertile de Coutard in Istrska dolgoplodna leska. Plod je okrogel in srednje velik. Ko je zrel, vedno izpade iz zelene ovojnice. Okroglo jedrce ima tanko testo, ki se odlično praži. Izplen jedrca je 48-50 %. Zori v prvi dekadi septembra.

 

Vir: Solar Anita.

Sadna drevesnica Malus