Pekan oreh

Pekan oreh izvira iz južnih predelov ZDA in Mehike. Drevo oreha pekan je podobno našemu orehu. Dobro uspeva na sončnih legah z dobro rodovitno zemljo. Drevo zarodi po približno šestih letih, kasneje pa zna dati pridelek 25 do 50 kg. Zraste lahko do 30 m v višino in doseže starost tudi do 75 let. Pekanovi orehi so različnih oblik in velikosti; od 2,5 do 5 cm. Sadež je kosmat, oreh pa je podolgovate oblike. Okus jedrc je podoben okusu navadnega oreha. Za razliko od naših orehov pa pekan oreh v želodcu ne proizvaja kisline.

Veljajo za enega izmed najbolj zdravih oreščkov, saj vsebujejo izredno bogato paleto hranljivih snovi. Vsebuje več kot 19 vitaminov in mineralov, vključno z vitaminoma A in E, pa tudi folno kislino, kalcij, magnezij, baker, fosfor, kalij, mangan, cink in več različnih B vitaminov. Bogat je z nenasičenimi maščobami in antioksidanti.

Pekanov aromatičen okus je izredna popestritev za pripravo raznoraznih sladic. Polek okusnih jedrc pa je na različne načine uporabna tudi lupina. To lahko poleti posujete preko oglja, in nad dimom z vonjem pekanovih lupin spečete meso. Ta dim bo mesu dal zanimiv sladkast okus. Zmlete lupine se lahko uporabijo kot sestavina za doma izdelana mila in pilinge. Lupine, zmlete na majhne koščke pa se lahko tudi zmešajo med prst za domače rastline. Ta mešanica pomaga pri ohranjanju vlage, od zunaj pa lahko odvrne marsikaterega živalskega obiskovalca.

Sadna drevesnica Malus