Oreh

zaloga sorta čas cvetenja značilnosti
G-139 srednje pozno Stara nemška terminalna sorta, ki je delno samooplodna. Drevo je bujne rasti in srednje občutljivo za glivično pegavost. Sorta rodi redno in obilno. Plodovi so srednje veliki do veliki, široko ovalne oblike. Luščina je lepega videza: zelo gladka in svetla. Jedrca so rumenkaste barve in se zlahka izluščijo. Opraševalne sorte so Franquette, Jupiter, Hartley, Fernor in Fernette.
LARA srednje pozno Francoska lateralna sorta. Drevo je bujne rasti, razprtega habitusa. Za orehov ožig so bolj občutljivi mladi poganjki. Sorta zarodi zelo zgodaj. Rodi zelo obilno in redno. Plodovi so veliki, privlačne okrogle oblike. Luščina je gladka, svetle barve ter z vmesnimi gubicami. Jedrce je svetlo rjave barve in se zlahka izlušči. Opraševalne sorte so Franquette, Ronde de Montignac, Fernor, Fernette.
FRANQUETTE pozno Francoska terminalna sorta. Drevo je srednje do bujne rasti in je le malo občutrljivo za orehov ožig. Rodi srednje do obilno. Plodovi so veliki, podolgovato zašiljene oblike s svetlo, rahlo brazdasto luščino in zelo svetlim jedrcem, ki se zlahka izlušči. Sorto oprašujejo Meylannaise, Ronde de Montignac in Elit.
FERNOR pozno Francoska lateralna sorta. Drevo je srednje bujne rasti, ki je bolj pokončna. Je malo občutljivo za orehov ožig. Sorta zarodi zelo zgodaj in je zelo rodna. Plodovi so srednje veliki in rahlo podolgovate oblike. Luščina je svetla, dobro spojena in precej nagrbančena. Jedrce je zelo svetlo in se lepo izlušči. Sorto oprašujeta Fernette in Ronde de Montignac.
FERNETTE pozno Francoska lateralna sorta. Drevo je srednje bujne rasti in nekoliko razprostrto. Sorta je malo občutljiva za orehov ožig. Zarodi že zelo zgodaj, rodi pa redno in obilno. Plodovi so veliki, okroglasto podolgovate , rahlo oglate oblike. Luščina plodov je svetle barve ter gladka. Dobro je spojena. Jedrce so velika, blago rjavkaste barve ter se zlahka izluščijo. Opraševalca sta Franquette in Ronde de Montignac.
ELIT pozno Slovenska terminalna sorta. Drevo je srednje bujne rasti in je srednje občutljivo za orehov ožig. Sorta zarodi zgodaj ter rodi redno in zadovoljivo. Plodovi so srednje veliki, ovalne oblike. Njihova luščina je svetla in gladka. Jedrce je svetlo rumene barve, okusno in se zlahka izloči iz lupine. Opraševalne sorte so Parisienne, Franquette ter G-139. Delno se lahko opraši tudi sama.
MEYLANNAISE pozno do zelo pozno Francoska terminalna sorta. Drevo je srednje močne rasti. Krošnja nakazuje pokončno rast. Občutljivost na bolezni je odvisna od mikroklime: malo do srednje. Plodovi so okroglasti s tanjšo lupino. Jedrca so svetla in imajo dobro teksturo. Sorta se vglavnem uporablja kor opraševalka drugih sort.
PARISIENNE zelo pozno Francoska terminalna sorta. Drevo je srednje bujne rasti. Sorta je robustna in malo občutljiva za bakterijska obolenja. Tudi pozna zmrzal je ne ogroža. Zarodi pozno, rodi pa srednje do dobro, ampak nihajoče. Plodovi so srednje veliki, oblike jajca. Zlahka se odprejo. So zelo zdravi. Jedra so svetlejše barve. Opraševalci so Elit, Ronde de Motignac in Meylannaise.

Vir: Solar, Anita. 2009. Lupinarji: Bogastvo v luščini. V Delo in dom. 28.10.2009. Dostopno prek: http://www.deloindom.si/lupinarji/lupinarji-bogastvo-v-luscini

Sadna drevesnica Malus