Slive

zaloga slika sorta čas zorenja značilnosti
RUTH GERSTETTER začetek julija Plodovi so srednje veliki do veliki, ovalne do okrogle oblike. Meso se zlahka loči od koščice in je zelo sočno. Kislina je povdarjena ob zmerni aromi. Primerna je za takojšnjo porabo in predelavo.
TOPFIRST® konec julija Zanimiva nova sorta iz Geisenheima. Plodovi so podolgovate oblike. Meso je sočno in se dobro loči od koščice. Plodovi so primerni za svežo porabo kot tudi za peko. Drevo je srednje močne rasti. Postopno zorenje omogoča podaljšano (večkratno) obiranje.
ČAČANSKA LEPOTICA konec julija/začetek avgusta Ovalni plodovi so veliki, čvrsti ter temno modre barve. Meso je prijetnega sladko-kiselkastega okusa in se dobro loči od koščice. Sorta raste srednje močno, kasneje šibko. Zarodi zgodaj in redno.
VELIKA ZELENA RENKLODA začetek/sredina avgusta Zelo stara sorta. Plodovi so zelo veliki, okroglaste oblike. Lupina je rumeno-zelena, z rdeče-rjavimi lisami na sočni strani. Meso je sočno, zelo sladko in aromatično. Drevo je močno z široko rastočo krošnjo.
TOPTASTE ® (KULINARIA) konec avgusta/začetek septembra Plod je velik in temno modre barve. Plodovi lahko ostanejo na drevesu zelo dolgo. Potem postanejo izjemno sladki in aromatični. Je ena izmed nasplošno najboljših sort po okusu. Drevo je srednje močne rasti. Zaradi svoje robustnosti in zelo kvalitetnega mesa plodov je sorta primerna za ekološki pridelavo in takojšnjo trženje. Sorta pa je tudi zelo zanimiva za žganjekuho zaradi visoke vsebnosti sladkorja.
STANLEY konec avgusta/začetek septembra Podolgovati plodovi so rahlo ovalni in veliki. Meso je čvrsto, sočno ter dobrega okusa v polni zrelosti! Drevo ima pokončno rast. Sorta je vsestransko uporabna: tako za svežo porabo kot raznorazn predelave. Dobro prenaša transport in skladiščenje.
ALTHANOVA RENKLODA konec avgusta/začetek septembra Srednje veliki do veliki rdeči plodovi, okrogle oblike, katerih meso se zlahka loči od koščice. Meso je aromatično, sočno, sladkega okusa s fino kislino. Drevo je močnejše rasti s široko, povešeno krošnjo.
VALJEVKA sredina septembra Debeli plodovi so ovalne oblike. Meso je čvrsto, sočno ter sladko-kiselkasto. Dobro se loči od koščice. Je srednje močne rasti. Sorta je primerna za takojšnjo porabo, predelavo, sušenje in žganjekuho. Dobro prenaša transport.
DOMAČA ČEŠPLJA – MESCHENMOSER sredina septembra Plodovi so majhni do srednji. Njihovo meso je čvrsto in se dobro loči od koščice. Je aromatično in sladkasto. Drevo je močnejše, pokončne rasti z gosto krošnjo. Vsestranska pri uporabi: zelo okusna sveža, pa tudi primerna za peko, kuhanje, vlaganje, sušenje, žganjekuho…
ČAČANSKA RODNA sredina septembra Plodovi so srednje veliki in jajčaste oblike. Meso se dobro loči od koščice. Je aromatično, sočno ter čvrsto. Rast je srednje močna oz. šibka. Zelo primerna za peko in žganjekuho.
JOJO sredina/konec septembra Srednje veliki plodovi so ovalne oblike. Meso je čvrsto ter se zlahka loči od koščice. Je sočno in prijetno aromatično, sladko s fino kislino. Dober okus se doseže komaj v polni zrelosti. Drevo je srednje močne rasti, z lepo obliko krošnje. Sorta je primerna za svežo porabo ter za peko. Zaradi odpornosti na virus šarke ter mraz je primerna za profesionalno pridelavo.
PRESIDENT konec septembra Veliki do zelo veliki plodovi. Meso je čvrsto, sladkastega okusa in zelo sočno. Zlahka se loči od koščice. Drevo je šibkejše rasti s široko krono. Sorta je primerna za takojšnjo porabo kakor tudi za skladiščenje. Plodovi se v hladilnici obdržijo kar nekaj tednov. Potrebno je upoštevati njeno občutljivost na sadno gnilovo (monilijo) v deževni jeseni).

Sadna drevesnica Malus